Jeg tok med min første timelapsemaskin til Kalamata og Mesternes Mester i 2015, mest for å eksperimentere. Men du verden så gøy det er å fange soloppganger, solnedganger, stjerner, skyer, folk, infrastruktur og natur på denne måten.
Siden har det blitt flere og nyere modeller, og i øyeblikket har jeg skinner på 160cm, 100cm, og 2 x 60cm med 2 motorer + 2 ekstra mini-varianter. På toppen sitter en Sony A7R IV en Sony A7iii.
Motorene fra Syrp kan kjøre mange timer i strekk og kan fange dag/natt/dag i én eneste lang sekvens om man vil. De har vært ute fra +40 til -25, og tåler det meste. I tillegg har jeg flere mindre motorer dersom man ønsker en 3-akset bevegelse.
En annen fordel timelapse-riggene har er at Sony A7R IV / A7iii ofte supplerer som B-kam med totaler, mens den kjører frem og tilbake på skinna si. Opptaket er i S-log2 og kan matches opp med feks FS7mii og FX9.
Setupen til høyre her har vært med meg på mange intervjuer, som ubemannet total når vi er 2 fotografer på andre kameraer, og som ubemannet total på nattesten i Mesternes Mester.
Med Adobe Lightroom og LRTimelapse finpoleres sekvenser, spesielt de der lyset endrer seg mye. After Effects stabiliserer bort shake fra vind eller annet.
Totalt tar det noen timer å gjøre en sekvens, men dersom man går inn for å produsere effektivt kan man få mange timelapser på en dag – og kose seg med postproduksjonen når man er tilbake på basen.
Ferdige filer i ønsket format leveres sammen med annet materiale og kan kastes rett ned på timeline i ethvert etterarbeid. Jeg fanger, laster inn, justerer, grader, organiserer og leverer materialet så produksjonen får enkle filer å jobbe med.
Hovedingrediensen i timelapse er tid – og litt tid tar det – men ikke i deres etterarbeid.
I en relativt lett oppakning kan jeg stocke et miljø/landskap fra froskeperspektiv til der fuglene flyr. Vennene mine her har vært med meg langs strender og på fjelltopper.
Skal du skape formen til en reise, en eksotisk location, vill natur i Norge eller bare Oslo by – la oss ta en prat.
Hovedingrediensen i timelapse er tid. Og som overalt ellers er tid penger. Derfor liker jeg å ha en felles forståelse og forventninger i forkant, slik at vi kan produsere noe rimelig effektivt – og at kunden får det som er forespeilet.
Det er min jobb å gi kunden en oversikt over hvordan vi kan klare det kunden ønsker seg, og eventuelt hvor mye vi kan klare å produsere i det handlingsrommet kunden har. Med en effektiv logistikk, og kanskje drona i sekken i tillegg, kan man sitte igjen med en anseelig mengde stocks på en dag – i tillegg til at timelapser ser flott ut, bygger naturlige broer i innholdet og hever produksjonsverdien.
Dette er noen tommelfingerregler man kan ta utgangspunkt i:
Dagtid
Solnedgang
Natt/stjerner
Soloppgang
Samlet sett kan man, ved å planlegge godt, produsere ganske mye materiale uten at det blir urimelig mange kroner per sekund. I mange situasjoner kan jeg ha to rigger gående samtidig, kanskje kan jeg drone mens de kjører. Noen ganger gjør vi reality på en litt avsides location der utstyret kan ta sekvenser med minimal risiko for at uvedkommende kommer i kontakt med riggene. Så lenge vi snakker igjennom hva vi skal lage i forkant, skal vi klare å finne ut hvordan vi kan lage mest mulig, best mulig.
Love Island – Ex On The Beach – Mesternes Mester – Boligjakten – Ex and the City – Familiens Ære – Masterchef